Tankarna    Bilderna    Musiken

Musiken


Hur skulle jag klara mig utan musiken? Hur skulle jag annars lugna mig, så som jag kan lugnas av att sätta mig vid pianot, släppa tankarna och låta musiken formas som den vill? Hur skulle jag få utlopp för allt som trängs inombords om jag inte hade musiken som verktyg till att förstärka känslorna, stärka självförtroendet, eller framkalla tårarna?

Vad skulle jag göra just nu? Om jag inte för en stund sen, när allt kändes ledsamt och ensamt, kunnat plocka fram mp3n, lägga mig på sängen, och sätta på välbekanta låtar. Blunda, låta tonerna fylla kroppen, följa med i texten, ta in orden, känna musklerna slappna av. Andas. Bara sådär blev luften lättare att andas. Så länge jag får ha musiken klarar jag mig.

Att förtjäna


Jobbat hårt och faktiskt uträttat något under dagen. Ikväll förtjänar jag att vara snäll mot mig själv. Ikväll tillåter jag inga hårda ord. Jag är bra, sådetså!

Människor


Vänta på en försenad vän på t-centralens tunnelbanestation en vardageftermiddag. Jag har svårt att umgås med människor, men torgskräck har jag inte. Jag är en som observerar. Trivs bra med att befinna mig mitt i en folkmassa, så länge jag får vara osynlig och bara studera.

Jag studerar ögon, försöker se bakom och lära känna, även om jag egentligen vet att jag omöjligt kan veta.

Jag förstår mig inte på att dela in människor i fint och fult. Alla människor är så vackra för mig, det blir extra tydligt när jag studerar deras ögon. Där finns alltid känslor, och känslor är alltid vackert. Det ger mänsklighet och komplexitet, och för samman.

Det känns bra att då och då få påminnas om, att vi egentligen är väldigt lika.

Ni


Ni kloka, jag känner att jag tjatar, men ni är ju förjävla bra på att förgylla mina nätter!

En betydelsefull plats


Hit flyr jag vardagen, låter mig omges av naturen. Går vart jag vill, gör vad jag vill, ser ut som jag vill. Ingen ser, ingen bryr sig.

Går barfota fast det egentligen är för kallt ute. Njuter av att känna naturens ojämnheter mot fotsulorna. Mår så bra av att få andas frisk tyst luft, och av en oförstörd himmel. Här kan jag släppa allt. Ingenstans mår jag så bra.Här får jag känna mig fri.

Artificiell intelligens


Sitter på tåget mot helvetes-tentan och lyssnar på lugn musik när mp3-spelaren känner av stämningen och, mitt i en låt, självmant byter till "My apocalypse" av Metallica. Kan inte låta bli att le och tolka det som att den tycker jag tar skolan på lite för stort allvar..

Storm


Löv rusar fram över marken, fåglar tumlar runt okontrollerat högt ovanför. Vinden skriker i träd och i öron, våren var inte välkommen riktigt än. Idag passar det mig fint. Stormen gör världen lite mer levande, och mig med den.

Att flyga


Nästan iallafall. Förstora videon och njut, jag får rysningar.


Att skratta at sig själv


När man kommer på sig själv med att ha staring contest mot reklamaffischen på tåget. Han bad om det.En ny känsla


Plötsligt, oväntat: Du är vacker för du är människa. Du är inte annorlunda eller mindre värd än de andra.
En värme i bröstet (jag har insett att det är där inne någonstans alla känslorna sitter).
Lite rakare i ryggen. Vågar lyfta blicken. Är det det här de kallar självkänsla?
Det är ju såhär det ska kännas! Bevara, bevara, snälla låt det inte försvinna.

Vartecken
Välkommen upp, som jag längtat!

En glädjespridare


När konduktören på tåget har en bra dag och inte är rädd att visa det. Säger hej och tack, skrattar, skämtar, småpratar. Allt med ett genuint leende i ansiktet. Sprider ut det till trötta passagerare. Ingen kan undgå att smittas, får hela vagnen att lysa upp för en stund.

Fascineras över hur sammankopplade vi är, och hur mycket vi påverkar varandra. En samling främlingar som samtidigt får uppleva hur stämningen plötsligt blir lite varmare tack vare en annan människa. Ingen pratar om det, och det går inte att ta på, men det känns i luften och någonstans inombords.

Fundering


Idag har varit en bra dag. Födelsedag, tårta, presenter. Blivit alldeles bortskämd av familjen och fått känna mig fin i nya kläder. Ändå har jag haft det väldigt tufft att hitta något som berört mig tillräckligt djupt för att känna att det egentligen betyder.

Fast kanske ändå. Just nu. Ensam i mörkret på rummet och äntligen låta lugnet infinna sig. Glömma alla krav och få vara sig själv fullt ut. Prata med en fin vän om allt och ingenting och vänta ut tröttheten tills det inte längre går att hålla ögonen öppna.

Att bila


Franska toner från cd-spelaren. Lyssna på ord jag inte förstår men ändå tycker är vackra. Blunda för solens värme och låta den fylla kroppen med lugn.

Jag älskar att resa. Bort från något, till något annat, fast det spelar mindre roll. Det är själva resandet jag tycker om. Att på sätt och vis uträtta något (en förflyttning) fast kravlöst. Ingen kan klaga på att jag vill sitta stilla och bara vara, för det förväntas inget mer.


Skratt


Spontant skratt åt en rolig filmreplik. Passerar förbi obemärkt för det mesta. Kan betyda desto mer efter en jobbig dag. Skratt är verkligen inte att underskatta.

En liten malarlada


Hittade en bortglömd julklapp i form av en målarlåda och några pappersark. Bestämde mig för att ge det ett försök. Släppa tvivlen på min egen förmåga. Skapa för att skapa, inte för att prestera. Måste erkänna att jag tyckte om det! Kunde glömma omvärlden för ett tag och bara koncentrera mig på färgerna och på att fånga känslan från morgonens promenad. Blir lite glad av tanken på den lilla högen tomma ark som finns kvar i en låda på rummet.


Fjädrar


Bror var indian inatt. På morgonen fick jag följa ett spår av färgglada fjädrar till tåget. Tänkte att folk måste undra var de kom ifrån. Skyndade mig ta till vara på leendet.


Osynligt samförstand


Att känna det egna leendet över någon tokig smådetalj speglas hos personen brevid på föreläsningen.

Att vara väldigt noga med att inte se på varandra för att undvika att bryta ihop i skratt.

Att kanske någon gång misslyckas och känna hur det inte spelar någon roll vad resten av salen tycker.

Underbara diskussioner


Härligt djupa, fina, peppande, ärliga diskussioner med andra människor. Sådär så man blir alldeles varm innombords. Kunde inte ha önskat mig en bättre kväll. Det finns nog inget som betyder mer. Jag är så tacksam att ha så fina människor i mitt liv.

En insikt


Att du är mänsklig. Att du kommer göra misstag. Notera dem, dra lärdom av dem, förlåt dig själv.

Förlåt dig själv.

Låter konkret, enkelt. Är fruktansvärt svårt. Men det går, ett första steg är att inse att det måste göras. Nu fortsätter det åt rätt håll!

Att finna stigar


Balansera på trästockar, hoppa över bäcken, ta sig fram genom torrt gräs och kvistar, rusha med hunden över gräsmattorna. Ser ingen anledning till att följa de tråkiga raka vägar som lagts dig av människan, mår mycket bättre av att få finna mina egna stigar. Vägrar anpassa mig bara för att passa in.Mys


När hunden på över 15 kg fortfarande anser sig vara knähund.

En snäll kommentar fran en främling


"Vilken härlig hund du har" och så ett leende. Som automatiskt genererar ett leende tillbaka. Några sekunders ljus och värme, emellan och inombords. Måste ta till vara, och lära mig bevara.

Solen
Idag vill jag spara solen.


Närhet


Musiktips mitt i natten. Lyssna tillsammans med någon som befinner sig många mil bort. Ändå få känna samhörighet och närhet genom musiken och natthimlen.
Lyssna. Titta. Njut.

Mening


Jag måste hitta en mening med vardagen. Utan en mening är det svårt att orka. Jag tror att meningen går att hitta i de små stunderna. De små vardagshändelserna som får oss att reagera, känna, tänka efter, förändras. De som inträffar hela tiden, men som vi ofta glömmer lika fort. Jag vill minnas dem. Ha något att se tillbaka på när allt känns hopplöst. Meningslöst. Behöver se att det finns en. Mening.